24 Ocak 2013 Perşembe

ULAKBİM Pardus'ta Debian'ı seçme gerekçesini açıkladı


Pardus.org'da yayınlanan bir yazıda TÜBİTAK/ ULAKBİM'ce neden Debian'a geçildiğinin gerekçesi veriliyor:

 "Paket Yapısı neden değişti?

 Linux işletim sistemlerinde uygulamalar bir ya da daha fazla paketler şeklinde dağıtılırlar.
 Uygulama kendine özgü paketleri barındırabildiği gibi başka genel paketleri (kütüphane) de kullanabilir. Paket yönetim uygulamaları da bağımlılıkları takip ederek paket inşa etme, kurma, kaldırma, yükseltme ve benzeri işlevleri yerine getiren işletim sistemi bileşenleridir.

 Paketleme uygulamanın kaynak kodları üzerinde bir etki oluşturmamaktadır. Aynı uygulama başka paketleme yapısı kullanılarak başka bir paketleme mimarisi kullanan Linux işletim sistemi üzerine taşınabilir. Bu anlamda paketleme uygulamayı çevreleyen bir sarmal ya da taşıyan bir kap olarak düşünebilir. Dünyada yaygın olarak kullanılan paketleme sistemleri deb ve rpm’dir.
Buna karşın Pardus PISI adı verilen kendine özgü paketleme sistemini kullanmaktaydı.

 Bu da uygulamaların diğer işletim sistemlerinden Pardus'a taşınması ya da tersini çok zorlaştırmaktaydı. Paket yapısının farklılığı Pardus‘un uygulama zenginliği üzerindeki en büyük engellerden biriydi. Başka bir dağıtım üzerinde geliştirilmiş bir uygulamanın paket yapısının değiştirilmesi, güncellemelerinin ve güvenlik açıklarının takibi her güncellemede tekrar eden iş yükü durumu takip edilemez ve yönetilemez bir duruma sokmuştur. Ayrıca, paket yapısını değiştirme son kullanıcının teknik bilgisi dahilinde yapılabilecek bir dönüştürme değildir.

 Bu anlamda son kullanıcı kendi ihtiyacı olan bir uygulamayı Pardus'a yüklemek TÜBİTAK ekibinin bu işlemi gerçekleştirmesini beklemek zorunda kalıyordu. Görsel ara yüz yerine komut satırının kullanıldığı sunucu sistemlerinde PİSİ kullanımı özellikle diğer Linux dağıtımlarını kullanan sistem yöneticileri için ek bir öğrenme süreci gerektirmekteydi.

Paket yönetimi kendi başına işletim sisteminin bir parçası durumundadır. İşletim sistemi çekirdeği güncellendikçe paket yönetimi üzerinde de değişiklikler gerektirmektedir. Pardus özelinde bu durum yine iş gücü maliyetlerine sebep olmaktaydı. Yukarıda anılan sebepler doğrultusunda Pardus paketleme yönetiminin, özgür yazılım dünyasında en yaygın kullanılan Debian paketleme mimarisine geçmesi kararı verilmiştir."

0 yorum: