Paketler

Blender 2.65

BlenderYaygın olarak kullanılan 3D modelleme ve tasarım yazılımlarından biri olan Blender'in 2.65 sürümü duyuruldu. Blender geliştirici topluluğu Blender 2.65 sürümünü sunmaktan gurur duyduğunu belirtilirken, bu sürüm ile 200'ün üzerinde hatadüzeltmesinin gerçekleştirildiği ifade edildi.Çeşitli gelişmelerle gelen sürüme yangın simülasyonueklendiği de hatırlatıldı. Bilindiği gibi, 2002 yılında kurulan Blender Vakfı, o güne dek yazılmış olan kodları Free Blender adıyla kamuya açmış ve bir bağış kampanyası başlatmıştı. Yazılımın geliştirilmesi için aktarılan ilk fonlar bu şekilde oluşturulmuştu. Blender Papervision 3d desteği de vermektedir. Blender 2.65 hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için sürüm duyurusunu inceleyebilirsiniz.

Blender 2.65 edinmek için aşağıdaki linkten yararlanalabilirsiniz.



^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
###############################################################




Bilbo Blogger'ın yeni adı BlogiloBu yazıda sizlere günlük hazırlamamdaki en büyük yardımcım olan Blogilo yazılımını anlatmak istiyorum. Benim gibi tembel ve acemi günlükçülerin hayatını kurtaracak bu yazılım, Pardus 2009 ve 2011 ile birlikte kullanılabiliyor.
Paket Yöneticiniz ile kurduktan sonra yapmanız gereken ilk şey, hesabınızı eklemek ve sonrasında İnternet günlüğünüz artık bilgisayarınızda.
Blogilo ya da eski adıyla Bilbo Blogger, kolay kullanımı ve basitliği hedef almış bir günlük uygulamasıdır. KDE Kblog kitaplığı temel alınarak hazırlanmıştır. Qt4 ve KDE kitaplıklarını kullanır. Blogger 1.0, MetaWeblog, MovableType, Wordpress ve Google GData (Blogspot.com) desteğine sahiptir.
Evet! Geliştiricilerinin tanımladığı gibi amacı kolay kullanım ve basitlik. Eminim uygulamayı ilk kullanmaya başladığınızdan itibaren bunu siz de hissedeceksiniz.
Ben bu yazıya başladığımda Türkçe çevirisi yapılmamış bu uygulamayı, sizler de temel İngilizce ve İnternet terimleri bilginizle kolaylıkla kullanabilirsiniz.
bilbo-blogger-1

Ayarlar

İsterseniz nasıl günlük girdisi oluşturabileceğiniz konusuna girmeden önce ayarlarımızı yapalım.
bilbo-blogger-2Önce Blogs kısmından hesabımızı oluşturalım. “Add” düğmesine basalım ve açılan pencereye blog adresimizi, kullanıcı adımızı ve şifremizi yazalım. “Auto Configure” düğmesiyle blog ayarlarımızı otomatik olarak Blogilo üzerine alalım ve “OK” düğmesiyle ayarları kayıt edelim.
Editor kısmında bulunan Automatically insert “Powered by Bilbo Blogger” seçeneği ile günlük girişlerinizde Blogilo tanıtımı yapabilirsiniz. Auto save süresi sayesinde yazdıklarınızın kazaya kurban gitmesini önleyebilirsiniz. Bu kısımda bulunan diğer seçenek sayesinde de hazırladığınız günlük girdisini, kişisel günlüğünüzün sitilinde görüntüleyebilirsiniz.

Günlük Giriş Oluşturmak

Evet, ayarlarımızı şöyle bir kurcaladıktan sonra sıra geldi günlük girdisi oluşturmaya. Blogilo'yu çalıştırdığımız zaman boş bir günlük sayfamız olacak. New Postdüğmesine her tıklamamızda yeni bir günlük sekmesi daha açılır ve bu sayede birden fazla girdiyi aynı anda düzenleyebilirsiniz.
Title kısmı yazacağımız günlük sayfasının başlığını oluşturuyor. Eğer konuyu daha önce belirlediyseniz başlığımızı yazarak devam edelim.
Visual Editor sekmesi sizin işinizi kolaylaştıracak bir metin editörü. Bu kısımdan yazacağımız yazıları, editörün menüsünde bulunan butonlar ile kolayca düzenler, yazılara resim, köprü (bağlantı) ekler, yazı tipi, rengi ya da boyutunu birkaç tıkla düzenleyebiliriz. Sekmenin altında yer alan Media list bölümünde yazı içine eklediğiniz resimleri görebilirsiniz. Editör menüsünde bulunan resim ekle düğmesiyle bilgisayarınızda ya da İnternet'te bulunan bir resmi kolayca yazınıza ekleyebileceksiniz.
Html Editor sekmesiyle sayfanın kodlarını görebilir, gerekiyorsa buradan sayfanıza kod ekleyebilir ya da düzenleme yapabilirsiniz.
Post Preview sekmesi, Blogilo'nun en beğendiğim özelliği. Bu sekme sayesinde yazınızın önizlemesini yapabilir, üstelik “View post in the blog style” seçeneğini sayesinde hazırladığınız sayfanın günlüğünüzde nasıl görüneceğini öğrenebilirsiniz.

bilbo-blogger-3

Günlüğü Yayınlama

Yazınızı hazırladınız, resimleri eklediniz, sıra geldi yazıyı günlüğünüze gönderip yayınlamaya. Yayınlanacak sayfa için bazı ayarlamalara ihtiyacımız olabilir. İşte bunun için önce sağda yer alan Toolbox (Araç kutusu) kısmına bir göz atacağız.
Blog Posts: Daha önce günlüğünüzde yayınlamış olduğunuz yazılar buradan ulaşabilirsiniz ve tekrar düzenleyebilirsiniz. Listede yazı görünmüyorsa alt kısımda bulunan ok tuşuna basın. Daha sonra seçtiğiniz yazı üzerine çift tıklayın.
Post Categories: Blogilo şimdilik yeni kategori eklememize destek vermiyor ama önceden günlüğünüzde kullandığınız kategorileri yazılarınıza buradan ekleyebilirsiniz. Günlüğünüze yeni bir kategori eklediğinizde listenin yenilenmesi için altta bulunan güncelleme butonunu kullanın.
Post Options: Hazırladığınız günlük girdisinin bazı temel seçeneklerini buradan düzenleyebilirsiniz. Örneğin yazınızın zaman etiketini değiştirmek isteyebilirsiniz. Bunun için tek gereken “Modify timestamp” kutucuğunu işretlemek ve zamanı seçmek.
Local Entries: Kendi bilgisayarınızda sakladığınız günlüklerinize buradan ulaşabilirsiniz. Sayfaları bilgisayarınızda saklamak için üst menüden "Save locally" düğmesine tıklamanız yeterli.
Toolbox ile gerekli düzenlemeleri de yaptıktan sonra tek yapmamız gereken, "Submit" düğmesine basmak olacak.
Başta da söylediğim gibi kolay kullanım ve basitliği hedefleyen bu günlük uygulamasıyla sizin de bir günlüğünüz olabilir, belki de kısıtlı olan zamanınızı günlüğünüzle ilgilenmeye ayırabilirsiniz. Kim bilir belki de bu sayede, aramızdan Pardus ile ilgili bilgi ve tecrübelerini aktaran yeni günlük yazarları çıkar.
Hepinize bol Pardus'lu günler, günlükler dilerim


^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
###############################################################



Arora, Pardus depolarında bulunan bir başka web tarayıcı. Depolarımızda Arora sürekli en güncel sürümü bulunuyor.
Günümüz tarayıcıların olmazsa olmazı sekmeli bir görünüm, KGet indirme yöneticisine bütünleşebilme gibi birçok yeteneğini içinde barındıran Arora, WebKit' in QtWebKit özelliği ile geliştirilmekte.
Arora arayüzü
İlk önce tarayıcımızın KGet ile bütünleşmesini ayarlayalım. Bunun için Araçlar > Tercihler yolunu izliyoruz.
Arora tercihler menüsü
Genel sekmesinde, en alt taraftan bulunan "Use this external download program:"  kutucuğunu seçerek kget programımızın bin dosyasını tanıtıyoruz. Pardus altında kget "/usr/kde/4/bin/kget" olacak şekildedir. Bu kısmı doldurduktan tamam dediğimiz vakit, artık Arora ile yapacağımız indirmeler, KGet üzerinden yapılacaktır.
Arora, 0.10.x sürümleriyle beraber AdBlock özelliğine de sahip oldu. Bu sayede istenmeyen reklamlarını çıkmadan engelleyebilirsiniz. Bu özelliği erişmek için Araçlar > AdBlock yolunu izlemeniz yeterli olacaktır.
Gelen AdBlock ekranın gerekli yapılandırmaları kendinize göre özelleştirebilirsiniz.

Arora 0.10.x sürümüyle gelen özelliklerden bir diğeri, arama motorunu özelleştirebilmektir. Araçlar > Arama Motorlarını Yapılandır yolunu izleyerek bu özelliğe erişebiliriz.
Arora opensearch yöneticisi
Arora tarayıcımızın bir diğer güzel özelliği ise, İnternet'te kendinizi gizleyebilme özelliğidir. Son yıllarda tüm büyük tarayıcıların olmazsa olmaz özelliklerinden biri hale gelen bu gizli gezinme özelliğine geçmek için Dosya > Özel Gezinme seçeneğini seçiyoruz ve ekrana bir onay sorusu geliyor. Tamam diyerek gizli gezinmeyi aktif hale getiriyoruz.
Arora özel gezinme
Arora'nın hoşunuza gidecek bir diğer kullanışlı özelliği, hızlı arama yapmanıza olanak sağlaması. "Bu ne demek?" diyorsanız, bir sayfadasınız ve merak ettiğiniz bir kelime cümle ya da başlıkla karşılaştınız. Klasik sürümde, siz bu yazıyı kopyalayıp, arama kutusuna yapıştır ve ara seçeneğiyle yolunuza devam ederseniz, ancak Arora'da tüm yapmanız gereken merak ettiğiniz yazıyı seçip sağ tıklamak ve gelen menüden Şununla Ara seçeneğiyle devam etmek. Daha önce arama motorlarını yapılandırmıştır. Görmüş olduğunuz o liste sizin ayarlamış oldunuz arama motorlarıdır.
arora şununla ara özelliği
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
###############################################################

KTorrent 4.0.1

Torrent, bir P2P (Peer to Peer / kaynaktan kaynağa) dosya paylaşım sistemidir. Özelliğiyse dosyanın tamamına sahip olmasanız bile bu dosyayı paylaşabiliyor olmanız. Bu da dosyaların küçük parçalara bölünmesiyle gerçekleşir. Böylece siz yeni bir parça indirirken daha önce indirdiğiniz bir parçayı başka isteyen kaynaklara yüklemeye başlarsınız. Bu da tahmin edebileceğiniz gibi çok verimli bir akışa neden oluyor.
Torrent'in bir başka güzel özelliği, İndirme/Yükleme oranı tutmasıdır. Buna göre paylaşım yapmak istemeyen kullanıcı Torrent dosyalarının bulunduğu siteler tarafından (eğer üyelikle alınan bir siteyse tabii) sürekli takip edilir ve oran belli bir noktanın altına düşünce engellenir. Bu da bağlantınızı kullanıp dosya çeken ama paylaşmayan insanları sizden uzakta tutar.
Torrent dosyalarını indirmek için öncelikle indireceğiniz dosyanın benzersiz Torrent adresini barındıran birkaç kilobyte boyutunda olan bir dosyayı indirmeniz, akabindeyse bu dosyayı Torrent istemcileriyle açıp indirme işlemine başlamanız gerekir.
İşte bu noktada KTorrent devreye giriyor ve size Torrent dünyasının kapılarını ardına kadar açıyor.

KTorrent Nedir?

KTorrent KDE temelli bir Torrent istemcisidir. Bir başka deyişle, Torrent dosyaları aracılığıyla dosyaları bilgisayarınıza indirmenizi sağlayan bir araçtır. KTorrent'in alternatiflerine göre pek çok avantajı vardır. En başta, Türkçe bir arayüzle kullanılabilmesini sayabiliriz...
KTorrent ana ekranı
KTorrent, standart hâlde dört (eklentiler yardımı ile artmaktadır) sekmeden oluşur. “Torrentler”, “Eklentiler”, “Arama” ve “Betikler”.
Torrentler sekmesine gelindiğinde yanda bir çeşit duruma göre listeleyici mevcuttur. Üst kısımda o anda indirmekte olduğunuz Torrent'lerin listesi, alt tarafta da istediğiniz seçeneğe göre bilgiler. Tabii isterseniz hiçbir bilgi de görmeyebilirsiniz.
Bu seçeneklerin ne olduğunu kısaca anlatalım:
  • Sıralama Yöneticisi: İndirdiğiniz Torrent'lerin hangi sıraya göre ineceğini buradan düzenleyebilirsiniz.
  • Magnet: Magnet durumu hakkında bilgi edinmenizi sağlar. Magnet, kaynaklardaki dosyaları kontrol etme noktasında kolaylık sağlayan bir sistemdir. Kontrol aşaması daha hızlı olduğu için Torrent indirmesi de daha hızlı olur.
  • Status: Dosyanın inme durumu ve hızı hakkında detaylı bilgi edinmenizi sağlar.
  • Files: Torrent dosyası aracılığıyla indirdiğiniz dosyaları listeler ve aralarından eleme yapabilmenizi sağlar. Bu sayede bir Torrent içerisinde istemediğiniz bir dosya varsa onu da indirmek zorunda kalmazsınız.
  • Web Paylaşımcıları: Dosyayı paylaşan web servislerini listeler.
  • Paylaşımcılar: Dosyayı paylaşan paylaşımcıları listeler.
  • Parçalar: Dosyanın parça istatistiklerini gösterir.
  • İzleyiciler: Dosyanın kaç indiricisi ve kaç yükleyicisi olduğunu kaydeden ve Torrent'i yükleten sunucuları listeler.
Bir torrent dosyasını indirmek
Hız sınırlama özelliğiyle de Torrent'lerin bağlantınızı tamamen sömürmesini önleyebilirsiniz ya da başkalarına göndereceğiniz veriyi kısıtlayabilirsiniz. Bunun için Torrent'e sağ tıklayıp “Hız Sınırları” demeniz ve istediğiniz hızları ayarlamanız yeterlidir.
Eklentiler sekmesinden yazının ilerleyen kısımlarında bahsedeceğim. Ondan önce Arama kısmından bahsedelim. Bu özellik, çeşitli Torrent sitelerinden ve Torrent arama motorlarından Torrent dosyalarını aramanızı sağlar. KTorrent arama konusunda pek çok servisi desteklemektedir.
KTorrent'te yerleşik olarak torrent dosyalarını arayabilirsiniz
Betikler altında, çeşitli pratiklikler kazandıran ufak özellikler mevcuttur. Bunları sayacak olursak:
  • Otomatik Silme: Bir Torrent'in, tercihe bağlı olarak, indirmesi ya da göndermesi bittiği taktirde listeden otomatik kaldırılmasını sağlayan bir özelliktir.
  • Otomatik Devam Et: Durdurulmuş ya da durmuş bir Torrent'in belli bir süre sonra otomatik olarak devam etmesini sağlayan bir betiktir.
  • E-posta Bildirimleri: Torrent'lerinizin durumunda bir değişim olduğu taktirde size e-postayla haber veren bir betiktir.
  • İzleyici Gruplandırması: İzleyici adreslerini temel alarak otomatik gruplar oluşturan bir betiktir.
Şimdi sıra eklentilerde. Eklentiler sayesinde KTorrent'e çeşitli özellikler ekleyebilirsiniz. Bu eklentileri açıklamaya çalışırsak çok uzun süreceği için doğrudan sıradaki konuyu geçelim. Bu eklentileri deneyerek ve açıklamalarından yararlanarak tam istediğiniz gibi bir Torrent istemci oluşturabilirsiniz.
KTorrent'i eklentilerle zenginleştirebilirsiniz
“Ayarlar > KTorrent Uygulamasını Yapılandır” diyerek KTorrent ayarlarına ulaşabilirsiniz. Ayar bölümü; “Uygulama”, “Ağ”, “Vekil Sunucu”, “BitTorrent”, “Sıralama Yöneticisi”, “Gelişmiş”, “Bilgi Programcığı” ve “Search” sekmelerinden oluşmaktadır.
  • Uygulama: Bu sekmede Uygulamanın dosyaları kaydedeceği konumları, sistem çekmecesi ayarlarını ve KTorrent'in çalışmasıyla ilgili önemli noktaları ayarlayabilirsiniz.
  • Ağ: Bu sekmeden ağınızla ilgili port ayarlarını, Bağlantı, kaynak ve hız sınırlarını ve çeşitli ağ ayarlarını ayarlayabileceğiniz bölümdür.
  • Vekil Sunucu: Buradan Vekil Sunucu (Proxy) ayarlarını rahatça yapabilirsiniz.
  • BitTorrent: Torrent özellikleri hakkında çeşitli ayarları içeren bir bölüm.
  • Sıralama Yöneticisi: Sıralama yöneticisiyle ilgili uygulama ayarlarını içermektedir. Bunun dışında Disk alanı sıkıntısı gibi özel durumlar için de ayarlar içermektedir.
  • Gelişmiş: KTorrent için gelişmiş birkaç ayarı içermektedir.
  • Bilgi programcığı: KTorrent bilgilerinin gösteriliş şeklini belirleyen ayarları yapabileceğiniz bölüm.
  • Search: KTorrent'in arama özelliği hakkındaki ayarların bulunduğu bölüm

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
###############################################################

0 yorum: